Zvieratá u našich Predkoch 🦌

Ušľachtilé zviera spanilého vzhľadu, považované za kráľa lesov. Zviera, okolo ktorého sa v priebehu histórie sústredilo množstvo mýtov, povestí, legiend, obyčajou a čarov. Pre mnohé kultúry bol a možno ešte aj je kultovým, totemickým zvieraťom. Taktiež v slavianskej ľudovej výšivke je pomerne častým motívom jeleň, alebo v rezbárstve, či v rozprávke.

Tričko-s-krátkym-rukávom-pre-chlapca-JELEN-sivá-3-8-12r-Modré_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Jeleň pre chlapca

Jeleň

Parohy jeleňa sú ako strom a pravidelne sa obnovujú. Oddávna sa stali symbolom neustáleho omladzovania života, znovuzrodenia a plynutia času. Parohy jeleňa tiež symbolizovali slnečné lúče.

Tričko-s-krátkym-rukávom-pre-chlapca-JELEN-sivá-3-8-12r-Biele_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Jeleň pre chlapca

Jeleň zosobňuje najvyššie slovanské božstvá – Rod a Rožanica (tu som našla, že to bola aj Mokoš), ktorí boli vyobrazení na výšivkách v podobe dvoch jeleňov alebo losov. V neskorých slavianských časoch miesto najvyššieho boha zaujal Svarog a potom Perún. Sviatok Perúna 2. augusta bol posledným letným dňom, kedy sa dá kúpať / plávať, pretože v tento deň jeleň „močí do vody a ochladzuje ju“. Čas jeleňov je stredná zima a koniec leta. Farby – zlatá, červená, čierna.

panska-mikina-namornicka-modra-strieborna-Jelen_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Jeleň

Príslovie:

Chcel som chytiť jeleňa – áno, ale utiekol/vbehol do lesa.

(Хотел оленя словить — да в лес убежал.)

Koža jeleňa vraj chránila človeka, keď ju mal na sebe, pred jedovatým hadom a z rohov sa pripravovali rôzne liečivé prípravky.

panska-mikina-denim-Jelen_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Jeleň

Jeleň je veľmi starý symbol. A jeho podstata v ruskej kultúre, vrátane védskej kultúry, je obrovská. Je vždy požehnaným symbolom znovuzrodenia a obnovy, sily a ušľachtilosti, odvahy, čistoty a zbožnosti – symbolom ľudskej duše, ale aj symbolom bojovníka. Naši Predkovia si vešali jelenie parohy vo vnútri svojho obydlia.

Symbolika:

Nepolapiteľnosť a rýchlosť

Dlhovekosť

Čistota a krása

Sila

Spojenie s Duchom lesa

Schopnosť sebaobetovania v mene vyššieho cieľa

Pochopenie toho, čo je nevyhnutné na prežitie

panska-mikina-Siva-Jelen-cierna_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Jeleň

V rozprávkach:

„Strieborné kopyto“ veľmi poeticky opisuje jeleňa so zlatými rohmi a strieborným kopytom na pravej nohe. Kde kopytom udrie, tam sa objaví drahý kameň.

jelen-slovienka.sk

Podobná rozprávka je napríklad indická – Zlatá antilopa.

Tvoja Slovienka

Text: Slovienka,  obrázky: Slovienka.sk a internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.