… alebo ako sa naši Predkovia k nemu prihovárali

V mnohých mýtoch a legendách Slovanov je rys posvätné zviera. Napríklad obyvatelia Altaja veria, že toto zviera je schopné vidieť všetky prekážky a vyhnúť sa akýmkoľvek pasciam. K rysovi sa obracajú s prosbami o zabezpečenie hojnosti koristi pri love, pripisujú mu úlohu sprostredkovateľa medzi svetom ľudí a svetom duchov. Podľa legendy žije rys v dvoch svetoch naraz. Na Sibíri si lovci udobrujú rysa darovaním uloveného zvieraťa alebo mliekom v miske. Predpokladá sa, že to prináša šťastie v ich práci.

rys_slovienka.sk

Ochranné amulety

alebo oberegy spojené s rysom ochraňovali slovanských bojovníkov. Pripisovala sa im schopnosť zvyšovať silu, odvahu a vynaliezavosť, taktiež mali priťahovať šťastie v boji.

Oberegy vo forme štetín, pazúrov, zubov a kostí rysa mohli zasa nosiť ženy ako ochranu pred urieknutím. Rys sa tiež spomína v rôznych ženských ochranných afirmáciách.

Tricko-vysivane-s-vysivkou-RYS-biele_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Rys

Najsevernejšie žijúce zviera

Rys je najsevernejšie žijúce zviera z mačkovitých. Niekedy ho je možné stretnúť aj za polárnym kruhom. Rys je dokonale prispôsobený neľútostnému chladu a snehu. Jeho laby nezapadajú do snehu kvôli dlhej a hustej kožušine. Je to silné a inteligentné zviera – lovec s charakteristickými štetinami na ušiach. Tieto štetiny mu pomáhajú zachytiť najtichšie zvuky blížiacej sa koristi. Rys má ostrý zrak a dokáže rozlišovať objekty z veľkej diaľky.

Tricko-s-vysivkou-vysivane-RYS-cierne_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Rys

S nástupom súmraku vychádza rys na lov. Vyberie si odľahlé miesto vo vetvách stromov a čaká na obeť. Trpezlivosť tejto šelmy je skutočne veľká, môže čakať na svoju korisť aj niekoľko dní. Skoky rysa sú rýchle, presné a takmer vždy smrteľné. Boj netrvá dlho, hlavne kvôli silným a ostrým zubom tejto šelmy.

Mikina-vysivana-s-vysivkou-RYS-šedá_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Rys

Odvážne zviera

Rys sa vyhýba človeku, ale nebojí sa ho. Zriedkavo útočí na hospodárske zvieratá a na človeka môže zaútočiť iba v prípade ak je zranený a prenasledujú ho lovci.

Mikina-vysivana-s-vysivkou-RYS-biela_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Rys

Obraz rysa možno vidieť na erboch alebo vlajkách viacerých miest v slovanských krajinách.

Mikina-vysivana-s-vysivkou-RYS-cierna_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Rys

Tvoja Slovienka

obrázky v texte: Slovienka, slovienka.sk, úvodný obrázok:prelovca.sk, vnútorný obrázok – zdroj internet.


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.