ochránca pravdy, prísny, ale zároveň spravodlivý

Perún, boh hromu ⚡ , ochránca pravdy, prísny, ale zároveň spravodlivý. Ochránca bojovníkov / vojakov. Je  jedným z najvýznamnejších božstiev slovanskej mytológie.

Perun_symbol_slovienka.sk.svg

Perunov symbol

Podľa mýtu práve vo chvíli, keď sa Perún objavil na svete, oblohou otriasli hromy a blesky neuveriteľnej sily. Pohanský boh bol zobrazovaný ako sošný silák s modrými očami a svetlými vlasmi. Oblečený bol v zlatom brnení, cez ktoré mal prehodený červený plášť, ktorý sa neskôr stal symbolom kniežacej moci. Perún sedel na mohutnom koni, v ruke držal štít a palicu alebo meč. Zjavenie pohanského boha vždy sprevádzali blesky a hromobitie.

Tricko-vysivane-s-vysivkou-Perun-Slava_Rodu-3-slovienka.sk

Tričko s výšivkou Perún

Posvätné zviera: Orol 🦅
Posvätný strom: Dub – spočiatku sa uctieval v posvätných hájoch, neskôr pribudli modly, ktoré boli pri dube, alebo priamo v kmeni stromu.

Symbol Perúna

je vo svojej základnej forme šesťuholník rozdelený tromi čiarami na šesť rovnakých rovnostranných trojuholníkov.

Jeho meno sa taktiež objavuje v podobe Parom (napr. „Parom by ťa vzal“), Pierun, Perkunas. Meno Perún označuje toho, ktorý udiera, perie veľkou silou. U Perúna je to silou blesku.

Naši Predkovia používali na ochranu svojich vecí symbol Perúna. Verili, že umiestnenie tohto symbolu napr. na predmety, ochráni ich pred bleskom, tzn. pred prírodnými katastrofami.

Ale taktiež tento symbol používali na dosiahnutie väčšej odvahy, sily, prípadne spravodlivosti.

Tričko-biele-Perun-Slava-rodu_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Perún

Perúnovou zbraňou

bola sekera, ktorej zmenšeninu nosili bojovníci na Rusi v 10-12 storočí.

Obereg Perúnova sekera je klasickým mužským symbolom. Je určený pre tých predstaviteľov silnej polovice ľudstva, ktorí zasvätili život povolaniam vyžadujúcim odvahu a silu vôle. Tento talizman pomôže mužovi prekonať jeho strach a fóbie. Dodá mu odhodlanie a vytrvalosť pri dosahovaní cieľa. Perúnova sekera bude ďalšou šancou na víťazstvo tam, kde nie je žiadna nádej.

Ženy tento obereg, ako vlastne všetky čisto mužské oberegy, nosia opatrne. Ženám, teda nežné pohlavie, prinesie tento symbol silu, odhodlanie a sebadôveru. Odporúča sa im kombinovať tento symbol s inými symbolmi / talizmanmi. Symbol sa tiež často používa pri rituáloch spojených s narodením dieťaťa alebo svadbou.

Triglav v štíte

Číslo tri malo vždy veľkú váhu vo všetkých náboženstvách a kultúrach. Možno práve preto sa Triglav a jeho význam vždy interpretovali rôznymi spôsobmi.

triglav-slovienka.sk

Triglav

Je to sila troch pohanských bohov – Perúna, Svaroga a Svjatovíta (Svantovít) – duše, tela a ducha. A myšlienka, že čierne, biele a sivé pruhy idú za sebou a miešajú sa. Určite ste si všimli, že slovanské oberegy sú zámerne symetrické. Je to symbol toho, že na svete sú vždy protikladné veci, ktoré vytvárajú rovnováhu.

Takýto obereg je vhodný aj pre tínedžerova, ktorý sa cíti trochu stratený a len tápe na svojej ceste, a opäť tvorivým ľuďom a cestovateľom. Je to skrátka talizman, ktorý vám umožní vybrať si správnu cestu na ťažkej životnej križovatke.

Informácie o Perúnovi

sa zachovali dodnes vďaka rozlúšteniu starých árijských spisov nazývaných védy. Perúnske védy sú najznámejším príkladom staroslovanského runového písma. Opisujú štruktúru vesmíru a miesto človeka v ňom. V týchto starovekých spisoch sú zašifrované tajné vedomosti a príkazy, ktoré bohovia zanechali ľuďom.

Tvoja Slovienka

obrázky – novinky: Slovienka, úvodný obrázok: internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.