Život našich Predkov

Od nepamäti naši Predkovia vynikali múdrosťou. Svojimi skúsenosťami, ktoré nadobudli z generácie na generáciu nám veľa toho zanechali. Žili vedome, tak aby svojimi činmi konali dobro.

Žili v tichosti, pokore, skromnosti. Boli vďační za každý deň. Vydržali. Sťažovali sa? Možno. Snáď len preto, aby sa im uľavilo… Ale opäť nabrali silu a všetko konali, tvorili pre svoj Rod – Rodinu. A tiež pomáhali tam, kde bolo treba, kde bolo treba viac rúk, sily, ale aj sily vôle.

SLÁVA NAŠIM ODVÁŽNYM A MÚDRYM PREDKOM!

SLÁVA RODINE – RODIČOM!

SLÁVA RODU!

Neodmysliteľnou súčasťou života a spoločenstva našich Predkov boli (aj) slovanské symboly. Nosili ich v podobe výšivky, alebo talizmanu.

Ako prvú novinku z troch, som si vybrala Kvadrant Svaroga.

kvadrant_svaroga_obereg_symbol_slovienka.sk

Kvadrant Svaroga

Kvadrant Svaroga (квадрат Сварога) – symbol podstaty bytia, 1. NOVINKA

… symbol Boha Svaroga

Slovanský Boh Svarog (Boh nebies, múdrosti, patrón kováčstva, remesiel) prostredníctvom svojho symbolu posiela ľuďom svoje požehnanie, ochranu, pomoc pri tvorivej práci.

Kvadrant Svaroga je jedným z posvätných staroslovanských symbolov, ktorí naši Predkovia používali pri rôznych rituáloch. Je to symbol mužskej energie a odhodlania.

Tričko-biele-Kvadrant-Svaroga-Slava-rodu_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Kvadrant Svaroga

Význam symbolu

sa dá ľahko pochopiť, zobrazuje nastolenie poriadku najvyšším bohom kováča vo Vesmíre.

Jeho ochranná funkcia spočíva v tom, že pre človeka, ktorý nosí tento symbol, bude ľahšie ísť k dokonalosti. A hlavná úloha prispieva predovšetkým k tomu, že človek hľadá spôsoby sebarozvoja a objavuje nové talenty.

Tricko-vysivane-s-vysivkou-2-kvadrant-svaroga_slava_rodu-slovienka.sk

Tričko s výšivkou Kvadrant Svaroga

Tento symbol

je iba pre mužov. Svarog uprednostňuje tých z nich, ktorých práca si vyžaduje veľa práce. Vo všetkých tvorivých oblastiach, ktoré si vyžadujú nielen duševnú prácu, ale aj fyzickú námahu.

Triglav v štíte

Číslo tri malo vždy veľkú váhu vo všetkých náboženstvách a kultúrach. Možno práve preto sa Triglav a jeho význam vždy interpretovali rôznymi spôsobmi.

triglav-slovienka.sk

Triglav

Je to sila troch pohanských bohov – Perúna, Svaroga a Svjatovíta (Svantovít) – duše, tela a ducha. A myšlienka, že čierne, biele a sivé pruhy idú za sebou a miešajú sa. Určite ste si všimli, že slovanské oberegy sú zámerne symetrické. Je to symbol toho, že na svete sú vždy protikladné veci, ktoré vytvárajú rovnováhu.

Takýto obereg je vhodný aj pre tínedžerova, ktorý sa cíti trochu stratený a len tápe na svojej ceste, a opäť tvorivým ľuďom a cestovateľom. Je to skrátka talizman, ktorý vám umožní vybrať si správnu cestu na ťažkej životnej križovatke.

Tvoja Slovienka

obrázky – novinky: Slovienka, úvodný obrázok: internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.