Zvieratá u našich Predkoch 🐻

Medzi divokými zvieratami hrali v duchovnom živote Slovanov významnejšiu úlohu 𝗺𝗲𝗱𝘃𝗲𝗱̌, vlk a jeleň. Medveďa ctili predovšetkým východní a čiastočne južní Slovania.

vysivane-tricko-biele-Medved-cierna-slovienka.sk

Tričko s výšivkou Medveď

Rusi ho považovali za človeka vo zvieracej koži, zrejme pre jeho schopnosť chodiť po dvoch. 𝗠𝗲𝗱𝘃𝗲𝗱̌ chránil pred besmi a zlými kúzlami, preto s ním obchádzali medvediari domy. Medvedia laba bola považovaná za veľmi silný amulet proti najrôznejším nešťastiam.

panska-mikina-s kapucnou-vysivana-MIKINA-cierna-Medved-biela-vysivka_slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Medveď

𝗠𝗲𝗱𝘃𝗲𝗱̌

liečil prekračovaním chorého ležiaceho na zemi. Aj jeho koža mala liečivú silu, preto slúžila ženám počas tehotenstva. V starších dobách sa z medvedej kože nesmeli robiť kožuchy, ako nepriamo naznačuje ruskí cirkevný prameň z 12. storočia, ktorý zdôrazňuje, že je to dovolené.

vysivane-tricko-cierne-Medved-biela-slovienka.sk

Tričko s výšivkou Medveď

Bežné slovanské slovo medveď je pôvodom eufemizmus (opisný výraz, ktorý sa zvyčajne používa ako náhrada za výrazy považované za nevhodné), ktorý v každodennej reči nahradil skutočné meno zvieraťa.

panska-mikina-Namornicka-modra-strieborna-Medved-slovienka.sk

Pánska mikina s výšivkou Medveď

Pomenovanie pre medveďa

Toto pôvodné meno v slovanských jazykoch neprežilo. Slovo medveď znamená „jesť med“. Zákaz výslovnosti skutočného mena bol spôsobený skutočnosťou, že medveď mohol byť pre človeka zvlášť nebezpečný (podobne sú tabuizované mená hada v indoeurópskych jazykoch). Neskôr sa eufemistická náhrada stala hlavným menom zvieraťa, ale starodávny zvyk sa opakoval v novej etape – dokonca aj súčasný názov medveďa, ktorý bol pôvodne eufemizmom, Rusi (najmä poľovníci) opäť považujú za tabu a nahradili ho inými eufemistickými prezývkami: plesnivec, hnedý, Mishka, pán, atď.

Tvoja Slovienka

Text: Slovanské čary a tradície, obrázky: Slovienka.sk a internet – úvodný obrázok


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.