Čiernoboh – pán temnoty

Legenda o Čiernobohovi patrí medzi známejšie legendy slovanskej mytológie o boji temna a svetla. Ak poznáte Disneyho kreslený muzikál Fantázia z r. 1941, je tam jedna, azda najstrašnejšia a najviac znepokojujúca animácia, ktorú v Disney urobili: stretnutie so slovanským bohom temnoty- Čiernobohom.

Bolo to už  v pradávnych dobách, kedy zlý Boh ČiernoBoh – pán temnoty, ktorý mal svoju myseľ zahltenú nespravodlivosťou a ponurým myslením, podľahol pokušeniam sveta a plánoval si ho podmaniť, a tak premenil sa na Čierneho hada a vyliezol zo svojho temného brlohu (z jeho temnej zhmotnenej energie).

Mocný Boh Svarog, ktorý dohliadal na svet, cítiac, že niečo nie je správne, rozhodol sa vo svojej vyhni sám ukovať zo slnečného ohňa viac Bohov, aby mu pomohli v boji proti ČiernoBohovi.

Prvý narodený z ohňa ukutý Bohom Svarogom bol Dažďboh (Boh Tarch Perúnovič, Boh-Ochranca prastarej Veľkej Múdrosti), potom nasledoval Chors(Slnečný Boh, vládnuci, keď necítite teplo Slnka – Jeseň a Zima, v Jari a v lete je to Jarilo), Stribog (Boh hromu, ktorý je prítomný v búrkach a víchriciach, najvyšší kráľ vetrov. Ľudia veria, že teplý, jarný vietor pochádza z dobrej nálady a víchrica a zo zlého. ) a Semargl (Ohňoboh – Vyšší Boh, ochranca Večného živého Ohňa a strážca presného dodržiavania všetkých Ohnivých Obradov a Ohnivých Očisťovaní).

Zatiaľ čo boli postupne tvorení noví bohovia, Čierny had sa plazil zemou, aby jej škodil a rovnako ľuďom, ktorí na nej žili.

Svarog poslal Dažďboha a Simargla, aby sa šli presvedčiť, čo sa deje v krajine ľudí.

Boli svedkami toho, že Čiernoboh už stihol narobiť veľa zla medzi ľuďmi až sa začalo schyľovať k vojne.

Vracajúc sa do svetlých svetov NAV, Svarog sa dozvedel od svojich synov, že vojna medzi dobrom a zlom započala.

Svarog na základe toho rozhodol vrátiť do svojej nebeskej dielne, aby vyzbrojil svoju armádu, pretože na to, aby porazili Čiernoboha, musia bojovať žiarivou svetelnou intenzitou.

Svet ľudí pohlcovala temnota

Čiernoboh natoľko poškodil svet ľudí, že on a jeho zlé svetové sily sa nakoniec prebojovali až do nebeského paláca na vrchole stromu sveta a v šialenstve začali napádať  Svarogov svet.

Chytrý Svarog vytvoril čarovnú truhlu(pascu) a hneď, ako sa Čiernoboh zjavil pred vstupnými bránamijeho nebeského sveta, spoločne so svojimi božskými deťmi prekonali Čierneho hada.

Nakoniec Čiernoboha konečne uväznili v čarovnej truhle, prekliaty Čiernoboh bol porazený a vo svojom utrpení prosil Boha Svaroga, aby ušetril jeho zlé potomstvo na Zemi.

Svarog sa rozhodol ušetriť mužov vo svojej spravodlivosti, pretože, nakoniec aj sám vytvoril ľudí, ktorí sú taktiež nedokonalí.

Avšak Čiernoboh dostal jednu podmienku, aby ich Svarog ušetril. Povedal Čiernobohovi, že svet ako celok nebude môcť byť nikdy kontrolovaný temnotou a Čiernoboh musel súhlasiť.

Svet ľudí bol znovuzrodený a polovica sveta bola opäť pokrytá jasným denným svetlom, pochádzajúcim z ohňa Boha Svaroga, zatiaľ čo druhá polovica zostala v temnote, a tak sa nočný a denný cyklus dostal do sveta ľudí.

zdroj:Slavorum


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.