Dnes z 20. júna na 21. jún – Slnko – Dažbog (Даждьбог)

– Boh plodnosti a slnečného žiarenia, životodarná sila, zotrvá na oblohe najdlhšie z celého roka.

Slávme ho s RAdosťou, vďakou 🙏 , novou silou ❤️ !

Rôzne pomenovania

Slnečný Boh Dažbog (Даждьбог) , iné pomenovania, pre niekoho známe: Dažboh, Dajbog, chorv. Dabog, poľ. Dażbóg, rus. Dažďbog.

Tento slnečný boh (slnkoboh) bol zodpovedný za úrodu a za zabezpečenie toho, aby bola pôda úrodná a pôda bola vždy živá. Ľudia mu často ďakovali za dážď v suchom počasí a chladný letný vánok. A s tým je spojené aj jeho meno, ktoré znamená: dažd – dať a bog – boh teda dávajúci boh, boh – rozdávateľ. Preto aj napriek podobnému zvuku Dažhdbog vôbec nie je bohom dažďa.

letny-slnovrat_slovienka.sk

Naši Predkovia

zvykli o ňom hovoriť, ako o bohovi slnka, tepla, vetra, harmónie, štedrosti, láskavosti. On je jediný schopný dôverovať / veriť ľuďom, vypočuť ich žiadosti a odpovedať štedrými darmi, zhovievavosťou a láskavosťou.

Čo robili naši Predkovia počas tohto dňa? Ako ho slávili a pripravovali sa naň?

letny_slnovrat_slovienka.sk

Spievalo sa, vili sa venčeky z poľných kvetov, tancovalo, preskakovali sa ohne, robili sa chorovody. Stavala sa aj vatra a nielen jedna, ale najčastejšie štyri, jedna na každej svetovej strane. Niekedy ich bývalo aj päť, či viac, kde každá z nich bola zasvätená buď živlom, alebo jednému z božstiev. Najčastejšie však to boli Lada, Svarog, Mokoša, Veles a pravdaže Perún. Takto zapálené vatry tvorili magický kruh.

Oslavy mali zabezpečiť – silu, zdravie, plodnosť, hojnosť úrody a dostatku na celý rok pre všetkých.

Vaša Slovienka

Text: Slovienka, úvodný obrázok a obrázky v texte zdroj: internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.