Patrónka matiek a žien

Dnes 1.5. je deň 🌻 Bohyne Živy 🌻 .

ŽIVA – Veľká Bohyňa večného univerzálneho života, bohyňa mladosti a čistých Duší Človečích. Patrónka sveta Javi.

Bohyňa Živa je prvým a kľúčovým ženským božstvom starých Slovanov. Je patrónkou matiek a žien, ktoré pomáhajú pri pôrode a starostlivosti o deti. Rada pomáha umelecky nadaným ľuďom otvorene vyjadrovať svoje pocity aby okúzlili ostatných.

Je zosobnením plodnej sily života, večnej mladosti, mladosti a lásky, ako aj najvyššej krásy všetkých stvorení prírody a človeka.

Živa, Slavec, Strom života, Alatyr, Zasiata zem_slovienka.sk

Tričko s výšivkou Živa, Slavec, Strom života, Alatyr, Zasiata zem

Múdra a spravodlivá Živa

Rovnako ako Svarog aj Živa pokrýva celý svet, kontroluje ho a sleduje implementáciu rodových zákonov. Živa, rovnako ako ostatní najvyšší bohovia, je dosť múdra nato, aby nikdy nezasahovala do života smrteľníkov, len v prípade extrémnej nevyhnutnosti. Pravdepodobne preto je v ľudových tradíciách málo odkazov na túto Bohyňu.

Leľa, Lada a Makoš sú považované za inkarnácie Živy, ktoré charakterizujú tri štádiá ženy.

  • Leľa je mladá hravá a bezstarostná dievčina.
  • Lada je mladá žena odmeraná aj otvorená.
  • Makoš je vydatá žena, ktorá daruje život nástupcovi rodiny.

A všetky z nich sú aspektmi života, teda samotného života. A hoci moderný človek nie je schopný obrazového myslenia, je ťažké si predstaviť celú hĺbku mýtického charakteru tejto Bohyne, napriek tomu je síce jej meno úplne zrejmé.

znak_Živa_slovienka.sk

znak Živa

Farba zelená a kameň Smaragd

Všetci Slovania a Árijci videli v cykle sezón model života. Od bezstarostnej jarnej mládeže až po dospelé leto, od zaslúženej jesene až po príchod zimy a smrti – rovnaké cykly sprevádzajú človeka, rodinu, kmeň, štát.

Bohyňa Živa (nesprávna verzia – Živana) ovláda všetky živé bytosti v Javi. Obzvlášť je s ňou spojený zelený svet – stromy, kvety a lesné zvieratá. Preto je farbou Živy zelená a kameň smaragd.

Živa je obrazom neporaziteľnej životodarnej energie, ktorá dominuje bezmocnému svetu tmy a vedie človeka k mnohorozmernému (viacrozmerné svety) vývoju jeho podstaty.

bohyna_ziva_slovienka.sk

Od Živy boli odvodené aj počiatočné názvy – napríklad Žito, Pšenica, domov – bývanie (жилья), bohatý život (житухи), hospodárske zvieratá (животины), liečivé byliny a pod. Slová s negatívnou predponou slova „život“ (жизнь) mali zlovestný charakter. Napríklad: „Ne-žiť“, Nežije sa zle …

Tvoja Slovienka

Text: Slovienka, obrázky: slovienka.sk a zdroj internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.