alebo Brat za brata

Podávanie rúk – tradícia našich Predkov. Pri prvom stretnutí, či predstavení sa, sa Predkovia zdravili chytením zápästia. V dlani je bod, ktorý vyžaruje energiu a keď sa človek zdraví dlaňami, tak rôzny potenciál energií môže jednému z dvoch uškodiť. Preto sa u nás vždy zdravili zápästím. Vtedy buď cítili pulz druhého človeka, alebo sa prepájal energetický potenciál výšiviek – oberegov a tiež človek videl k akému rodu človek patril a čím sa zaoberal.

Tento symbol má aj iný hlbší význam a to, že Slovanské národy držia spolu. Tzn. Slovien (Slovan) podá, pomôže slavianskému (slovanskému) bratovi, stojí mu bok po boku.

 

vysivane-panske-tricko-biele-brat-za-brata-cierna-vysivka-slovienka.sk

Vyšívané tričko Brat za brata

 

Takéto podávanie rúk cez žily na zápästie u našich Predkov znamenalo aj to, že ukázali jeden druhému, že nemajú skryté úmysly, tzn. ublížiť skrytou zbraňou v rukáve, atď.

Úklon k zemi

Pozdrav rešpektovaného člena občiny (obce) bol vždy prejavený hlbokým úklonom k zemi. Takto sa zdravili aj známi, či priatelia pri stretnutí – mierny úklon.

 

vysivane-tricko-cierne-brat-za-brata-biela-vysivka-slovienka.sk

Vyšívané tričko Brat za brata

Pri tomto pozdrave – mierny úklon, sa ruka prikladala na srdce. Tým sa vyjadroval srdečný úmysel.

Cudzincov mohli zdraviť rôznymi spôsobmi, ale najčastejšie sa zdravili priložením ruky na srdce (svoje) a následne potom spustením ruky k telu. Tiež mohli cudzina privítať jednoduchým kývnutím.

vysivane-panske-tricko-cervene-brat-za-brata-cierna-vysivka-slovienka.sk

Vyšívané tričko Brat za brata

Tvoja Slovienka

Text: Slovienka, obrázky: Slovienka.sk, úvodný obrázok zdroj: internet


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.