u našich Predkov

Dnes si takmer nikto nepamätá, že v minulosti bol gombík jedným z dôležitých ochranných oberegov a amuletov navrhnutých na odradenie negatívnych síl. Do dutých gombíkov umiestňovali kúsky olova alebo okrúhly kamienok, ktoré pri pohybe vydávali tlmený zvuk ako zvončeky.

lanova-vysivana-sukna-kvet-slovienka.sk

Používali sa rôzne druhy oberegov – výšivky, kamene, korálky, magické obrazy, ornamenty atď. – široko sa používali „hlučné“ šperky, napríklad zvončeky umiestnené na golieri alebo na špeciálnej retiazke.

lanova_vysivana-sukna-kvet-slovienka.sk

Objav v Novgorode

Počas vykopávok v Novgorode sa našla košeľa mladého kupca, ktorá mala na golieri veľký tkaný červený gombík, ktorý nič nepripevňoval a sotva plnil funkciu ozdoby. Vzhľadom na skutočnosť, že červená farba bola považovaná medzi Slovanmi schopnou odradiť zlých duchov (a preto bola veľmi populárna), možno tvrdiť, že červený gombík slúžil ako talizman.

 

lanova_vysivana_sukna-kvet-slovienka.sk

Ochrana

Zlí duchovia by nemali mať možnosť voľne prechádzať do ľudského tela. V tomto ohľade boli prvé gombíky umiestnené na golieri a rukávoch a zdobili sa magickými ornamentmi, ktoré odradili zlých duchov od negatívneho vplyvu na človeka.

Symbolika

V skutočnosti sú veľmi častými archeologickými nálezmi v Rusku gombíky „závažia“, ktoré zdobili goliere košieľ roľníkov. Takmer všetky majú výrazný magický význam. Najčastejšie sú na nich symboly slnka – špirála alebo kruh s bodkou uprostred. Je to pochopiteľné: slnečné svetlo odháňa sily tmy. Menej časté sú znaky pôdy a osiatych polí.

Tvoja Slovienka

Text: Slovienka, obrázky: Slovienka


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.