Strom Jarabina (Рябина)
Ide o strom, ktorý dorastá cca do 15 – 20m. U nás je známe hlavne kvôli plodom, ktoré sa používajú na dekoráciu. Už len málo ľudí vie, že plody sú liečivé a dajú sa použiť aj v kuchyni. Taktiež sú liečivé kvety a listy stromu. Z jarabiny sa dá robiť chutný čaj, sirup, víno, marmeláda, odvar, tinktúra, ai., …
Naši Predkovia
Oddávna sa verilo, že jarabina má silné magické vlastnosti. Ako rituálnu rastlinu ju využívali už starí Slovania, či Škandinávci a národy Ázie.
Predovšetkým sa verilo, že má schopnosť ochraňovať od čarov, prekliatia a urieknutia. Používali ju na ochranu príbytkov, ľudí a dobytka.
Ženy pri nej hľadali pomoc pri neplodnosti a ženských chorobách.
Taktiež pražené jarabiny naši predkovia využívali miesto kávy.
Vešali ju aj ako dekoráciu počas Vianoc na stromček.
Jarabina je aj obec na Slovensku .
Plody jarabiny sa zvyknú volať aj „citrónmi severu“, keďže majú vysoký obsah vitamínov. Hlavne vitamín C (až 500 mg%).
Konzumovať sa majú vždy len nejako upravené, spracované.
Tvoja Slovienka
Text: Slovienka, obrázok zdroj: internet a slovienka.sk
0 Komentárov