Dnes 21. septembra končí o 18:00 slovanské leto – rok 7528 a začína nám NOVOLETIE (Новолетие (Поздравление), (rok slovanský) 7529. V klasickom kalendári, je tento deň napísaná Jesenná rovnodennosť. Tzn. deň sa rovná noci.
 

Vítanie Novoletia

je sprevádzané veselými oslavami, bohatými hodmi, hostinou pre známym a priateľom. Oslavy väčšinou trvali týždeň, tak za ten čas stihli prísť do domu všetci 🙂 . Na pitie slúži rozriedené medy alebo medové Surice (o tom nápoji som už mala príspevok 😉 , aj video). Prišiel čas na oslavu úrody 🍎🍐🍆🥬🌽🥕🧄🧅🥔🍞.
 

Hlavné symboly dňa Jesennej rovnodennosti medzi našimi Predkami boli:

Chlieb
Kaša
Jablká
Med
Kukurica
Bobule červenej jarabiny

jesenna-rovnodennost-slovienka.sk

Koniec prác – čo sa dialo:

Poľné práce skončili, úroda je už zozbieraná. Snop s obilím a čerstvý bochník majú miesto na stole. Horúca kaša vyrobená z obilnín novej plodiny sa podávala tiež – táto kaša tradične liečila všetkých pomocníkov, ktorí pomáhali so zberom obilia. Podávajú sa aj koláče s jablkami a medom, aby bol život sladký a úroda budúci rok bohatá. Bobule červenej jarabiny slúžia ako talizman proti chudobe, zdobia ňou všetky vchody do domu a dvor.
 

Na záver

naši Predkova ďakovali Prírodným Silám, Rodným Bohom za úrodu obilia. Z chleba si každý vôkol stola odlamuje kúsok a so slovami slávenia Bohov a Predkov ho ukladá do horiaceho ohňa. Zvoníme zvonom. Tento deň môže hlava občiny vykonávať rozličné obrady pre svojich občinníkov.
Zapaľujeme Oheň na mieste, ktoré sme vopred pripravili, vodíme chorovody okolo vatry, spievame Oslavné piesne, skáčeme cez vatru, chodíme po uhlíkoch.
Ľubovoľný sviatok sa koná pre príležitosť stretávania sa a pre radosť, spoločne hodujeme za stolom, radujeme sa z toho, čo sme minulé leto dosiahli. Diskutujeme o spoločných budúcich plánoch na budúce leto.
Text: Slovienka
obrázky zdroj: internet

0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.