(с вечера 27 февраля по вечер 28 февраля – великий славянский праздник Велесов День, один из важных славянских праздников) – od večera 27. februára do dnes 28.februára je veľký slovanský festival Velesov deň, jeden z najvýznamnejších slovanských sviatkov.

Tento deň

sa považuje za taký stred zimy, keď všetka príroda ešte nie je pripravená zobudiť sa zo zimného spánku a je v pokojnom polospánku (i keď vonku to vyzerá s touto zimou trochu inak).

Píše sa, že to bolo vtedy, keď Boh Veles prechádzal horami a lesmi a bránil ľuďom zaspať v prírode.

Velesov den_slovienka.sk

Kto je Veles?

syn praboha Roda, známy tiež pod menami Vales, Volos, Velinas, je ochranca pastierov a chovateľov, ale aj bohom dobytka a úrody, ako aj múdrosti a umenia, bohatstva, vlastníctva, šikovnosti, obchodu, mágie a veštenia. Stal sa sprievodcom mŕtvych duší v podsvetí. Je tiež ochranca kňazov a žrecov i veštcov. Považuje sa aj za pomocníka roľníkov.

Jeho ženou sa stala bohyňa Zeme Mokoš.

Boh Veles sa zjavuje najčastejšie v jeho dvoch podobách. Jednou z nich je podoba starého sivovlasého muža v bielom rúchu s pastierskou palicou, ktorá je aj falickým symbolom, a teda symbolom plodnosti. Kedže aj Veles je kráľom a strážcom podsvetia, a podobne ako jeho bratia, aj on má občas na hlave zlatú kráľovskú korunu. Tú však radšej nahrádza koženým pásikom okolo hlavy. V tejto podobe sa Veles zjavuje najmä ako učiteľ.
Druhou podobou je Velesova bojovná podoba mladého rohatého bojovníka odetého do kože. Vtedy má v rukách najčastejšie kopiju. Práve v tejto podobe sprevádza podsvetím duše mŕtvych ľudí.
Ako sprievodcovi podsvetím je mu zasvätený medveď. Avšak, ako bohu dobytka a poľnohospodárstva je mu zasvätený býk a pluh.

Veles sa privoláva pre magické akcie zamerané na zlepšenie výrečnosti, myslenia, vynaliezavosti, zručnosti, magických schopností, obchodu, ale aj pre zabezpečenie ciest.
Velesovi sa prinášajú obety v podobe chleba, kaše, zrna, ovsa, vajíčok, medu, vlny, kože a kožušín, plátna, stužiek, hrncov, ale aj peňazí, vína, piva, mlieka, ovocia a kvetov.

zdroj: northernfable.ru a radogost.ru

Tričko, alebo vrecko s Velesom nájdeš:

https://slovienka.sk/produkt/tricko-s-vysivkou-laba-medveda/

https://slovienka.sk/produkt/tricko-dlhy-rukav-s-vysivanym-symbolom-veles/

https://slovienka.sk/produkt/vrecko-na-chrbat-s-vysivkou-slovansky-symbol-veles-velesovik/

Poznámka: našla som aj túto informáciu k tomuto sviatku, že naši predkovia slávili Deň Veles 11. februára (?)
Okrem toho by sme nemali zabúdať na skutočnosť, že od účelného odstránenia slovanskej tradície (konkrétne od roku 988) sa objavilo veľa takmer slovanských a pseudo-slovanských náboženských a etických trendov, ktorých cieľom bolo banálne zamieňať “dátumy”, aby tým, ktorí túžili po vedomostiach, nepoznali večný (hlavný, správny) zdroj. Ešte sa spomína, že jediný prírodný fenomém na oslavu mohol byť “stred zimy”. Dôvodom oslavy tohto dňa by skôr mohol byť príchod Boha Velesa na Midgard.
Takže na záver, či to bolo 11. (?) alebo 28. februára o 18:00h., ďakovalo sa Velesovi za jeho pomoc, ochranu a potom sa tancovalo v kruhu okolo veľkého ohňa.
Slovienka


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.