Svet farieb v Slovanskej výšivke

Chcete či nechcete 

farby nás sprevádzajú celý náš život. Máme ich neustále okolo seba a každá na nás nejako pôsobí. Že vraj aj podvedomím si vyberáme farbu, podľa toho, ako sa práve cítime. Niečo na tom je  .

Obliekate sa aj vy podľa toho, na akú farbu máte náladu 🤔?

Znalosti Predkov

Určité znalosti mali aj naši Predkovia a preto vyberali farby výšiviek také, aké potrebovali.

ČERVENÁ
Farba ľúbosti (zvyknime si používať toto slovo prastarého pôvodu, ktoré vyjadruje vyššiu úroveň ako láska – ktorá sa v pôvodnom, staroslovienskom význame používa na označenie fyzickej úrovne), stálosti, dokonalosti. Obraňuje pred všetkým nedobrým a zlým. Je to farba PRAVI. Farba svätej krvi, hrdinstva, odvahy, krásy. Základný zákon Stavby Sveta. Symbolizuje JUH.

SVET FARIEB v slovanskej výšivke-červená-slovienka.sk

ČIERNA
Farba zeme na chlebových ručníkoch na Rusi, Ukrajine a v minulosti aj u nás. V európskych kultúrach symbolizuje nedôveru a odklon od noriem, farba zármutku. Symbolizuje ZÁPAD.
Odev takejto farby nosia iba volchvovia, pretože čierna symbolizuje spojenie so Svetom Smrti a schopnosť riadiť takéto sily.

SVET FARIEB v slovanskej výšivke-čierna-slovienka.sk

ŽLTÁ
Farba Slnka, spokojnosti, tepla, nenaviazanosti, intelektu. Leto. Ale žltá farba môže vyvolávať aj podráždenie. Jestvuje aj náhľad, že táto farba môže byť spojená s chorobami, s tajuplným svetom.
Farba PERÚNA. Symbolizuje VÝCHOD.

ZELENÁ
Vývoj, mladosť, rast, nádej, nedokonalosť, spokojnosť, duchovnosť. Asociuje sa s Prírodou a životom. Zrod Života. Farba Boha SVENTOVÍDA – Boha hviezdnej Múdrosti Rusi.

BIELA
Jav, obklopujúci Svet, živel, v ktorom vládne Sventovid a Beloboh. Farba čistoty, radosti, pokoja. Šírka. Symbolizuje SEVER.

MODRÁ
Svet Navi, čarodejníctva, tajomstva, sna, stupňujúceho aj ustupujúceho, zimy a temnoty, po ktorých zákonite príde jar a Svetlo.

SVET FARIEB v slovanskej výšivke-modrá-slovienka.sk

BELASÁ
Nebesia a čistota úmyslov. Farba Boha SVAROGA. Spojenie so zomrelými, odídenými. Múdrosť.

ZLATÁ
Farba najvyššej harmónie, farba všetkých Bohov (sedemfarebnosť Bohov). Používa sa na sviatočných odevoch a odevoch kniežat.

STRIEBORNÁ
Farba Luny-Makoše. Farba intuície. Používa sa na sviatočných odevoch a odeve kniežat a volchvov.

Kombinácia nití a farieb pri vyšívaní

Určite ste si všimli, že na mnohých vyšívaných vzoroch slovanských krojov sa používa kombinácia čiernych a červených nití. Podľa podania Predkov, červená farba nití symbolizuje krv vojakov, ktorí padli na bojových poliach za našu slobodu a čierna farba symbolizuje zem, na ktorú bola krv vyliata.

SVET FARIEB v slovanskej výšivke-slovienka.sk

Pri analyzovaní významu každej tradičnej slovanskej výšivky je nevyhnutné brať do úvahy spektra farebnej kombinácie, pretože jej zámena môžu úplne zmeniť význam celého ornamentu.

Vaša Slovienka


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.