Dnes je sviatok, deň Bohyne Vesny, Bohyne Jari a Ľúbosti.

V tento deň oslavujeme príchod Jari, prílet vtákov. Bohyňu Vesnu tradične zobrazujeme ako Prekrásnu Bohyňu Ľúbosti, ktorá nám prináša (z)Vesť o konci zimy a nástupu tepla a prebudenie sa Matky Prírody, Matičky Prvopočiatočnej Zeme. V deň stretnutia sa s Bohyňou Vesnou sa tradične oznamovali mená dievčat, ktoré dosiahli vek pohlavnej dospelosti a mohli sa vydávať.

Na druhý deň jarnej rovnodennosti

– na sviatok Krasnogor – sa organizovali slávnostné sprievody Bohyne Zimy Moréne a jej vyprevádzanie, keďže odchádza do Ľadových Čertogov, ktoré sa nachádzajú na Severe. Tento deň sa zapaľuje veľké Ohnisko – Vatra – do ktorého každý, kto sa zúčastňuje osláv dáva maličkú bábku zhotovenú zo slamy. Na túto slamenú bábku sa predtým nahovoria želania šťastia, radosti, dobrej úrody a podobne. Spolu s bábkou sa do ohňa hádže zrno (proso, ovos na prípravu obilnej potravy pre domáci statok), aby nám Bohyňa darovala bohatú úrodu. Organizujú sa aj národné sprievody a chorovody. Súčasťou sviatku tradične bývajú bojové hry, t.j. pästné súboje a stenkové boje.

kolace-jar-slovienka.sk

V tento krásny deň sa tradične pečú koláče a placky, ktoré sú okrúhleho tvaru Jarily-Slnka, alebo žubrienok. Rovnako tradične sa pridáva (svastičná) symbolika.
Bohyňu Vesnu nazývame aj Ochrankyňou Obnovujúceho sa Sveta, Dobrou Bohyňou Jari, lebo Ona riadi v Zemiach Svätej Rasy príchod Jari a Prebúdzanie sa Prírody na Midgard-Zemi. Okrem toho, Bohyňa Vesna symbolizuje nielen nadobudnutie Prastarej Múdrosti Vyšších Bohov Rodmi Slovanom a Árijcov, ale aj príchod dobrých (z)vestí v každom Rode Veľkej Rasy. V tento deň každý predstaviteľ slávneho Rodu dostane vážnu zvesť od Predkov, ale aj Múdru radu od Rodných Bohov v súlade so svojim Duchovným Vývojom. Ale túto (z)Vesť možno nadobudnúť výlučne skrz Čisté Svedomie, t.j. nesprostredkované spojenie so svojim Rodom od pozemských po Nebeských Bohov.

bohyna Vesna-jar-slovienka.sk

Navracajme sa k Rodovým Tradíciám a majme ich v úcte!
Slovienka

 

 


1 Comment

CYPRIAN · 10. marca 2023 at 11:09

Už sa teším na jarnú rovnodennosť a jarnú orbu.

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.