Zavrite si oči a predstavte si, že sa „zavŕtate“ do postele zo 100 %-ného ľanu, kde vás obklopí príroda vo svojej čistej podobe, vlákno z najodolnejšej tkaniny, akú používali naši predkovia, Antimikrobiálne, antimykotické a antibakteriálne vlastnosti, ktoré nemá žiadna „mikro-pena“.

S ľanom v posteli

Spanie na 100% ľane je zážitok, ktorý nemôže nik úplne popísať inému. Je to jedna z tých vecí, ktorú musíte jednoducho vyskúšať sami na sebe, aby ste získali plný, luxusný zážitok zo spania v ľane.

Ľudia majú tendenciu vyhýbať sa nákupu ľanovej posteľnej bielizne z dvoch hlavných dôvodov: cena a pokrčený výzor. Poďme sa teda zaoberať týmito dvoma námietkami k ľanu.

Cena ľanu ako najväčšie mínus?

Pokiaľ ide o cenu ľanu, nuž, kde začať? Ľan pochádza z ľanovej rastliny, kultivovanej pre vlákno, a pestovanie týchto plodín je mimoriadne nákladné. Je ťažké získavať ľanové vlákno a výrobný proces má veľa intenzívnych etáp prípravy ľanu, ktorý sa má stať tkaninou. Je to investícia prostá a jednoduchá. (Viac o tom neskôr). Čo sa týka krčivosti tkaniny, áno, je to fakt. Ale to je súčasť očarujúcej osobnosti tejto látky. Rýchle zo sušičky do skrine (alebo späť na posteľ!) a je to. Ak ju budete žehliť, uistíte sa, že sa žehlí ľahko a v skutočnosti sa ich lesk stáva ešte krajším.

Ľan v posteli

Takže, ak ste 100% verní čistému perkálu (Percale je husto tkaná tenká tkanina, ktorá sa často používa na pokrývky postelí. Perkál má počet vlákien asi 200 alebo vyšší a je zreteľne pevnejší ako štandardný typ tkaniva používaného na postele. Má strednú hmotnosť, látka je pevná a hladká, bez lesku, a veľmi dobre sa umýva. Je vyrobená z ťahaných aj česaných priadzí a môže byť tkaná z rôznych vlákien, ako je bavlna, polyester alebo rôzne zmesi.), tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali dať šancu ľanovej tkanine. Akonáhle dáte šancu ľanovej prikrývke, či obliečkam, budete ľutovať všetky tie roky, ktoré ste nespali na tejto výnimočnej prírodnej tkanine.

Hlavné výhody ľanových látok / prestieradiel:

  • Ľan je vysoko absorpčný. Vďaka svojej molekulárnej štruktúre môže bielizeň absorbovať až 20% vlhkosti svojej hmotnosti skôr, než budete cítiť, že je vlhký! Umožňuje lepšie prúdenie vzduchu, a preto je menej pravdepodobné, že sa priľne k pokožke, tá môže tým pádom pokojne dýchať a vy sa nespotíte. Voda (potenie) sa vstrebáva a odvedie z pokožky, potom sa rýchlo odparí. Žiadne premočené časti obliečok nenájdete!
  • Ľan je termo regulačný. Či už je horúca a vlhká letná noc, alebo keď vás prekvapí chladné mrazivé ráno, obliečky z ľanu vás vždy ochránia. Ľan reguluje výmenu tepla medzi pokožkou a vzduchom ako žiadna iná tkanina.
  • Ľanové plátno sa pri každom praní zjemňuje. Vzhľadom na to, že je to jemu vlastná jedinečná vlastnosť, posteľná bielizeň sa stáva jemnejšou, lesklejšou a skôr omamnejšou po každom praní.
  • Je hypoalergénny. Vďaka svojim pozoruhodným vlastnostiam sú tkaniny z ľanu skvelou voľbou pre všetkých s kožnými problémami alebo senzitivitami a vytvárajú krásnu, zdravú mikroklímu pre pokožku.
  • Je vynikajúcou voľbou pre životné prostredie. Prakticky sa používajú všetky časti ľanovej rastliny a po výrobnom procese nezostáva žiadna stopa. Tiež je to obnoviteľný zdroj, ktorý potrebuje veľmi málo zavlažovania pri pestovaní a je minimálne spracovaný. A keďže je vyrobený zo 100% prírodných vlákien, je tiež biologicky odbúrateľný.

Ľan má pár ďalších výhod

  • Ľan je vážne silný! Ľanové plátno je podstatne silnejšie ako bavlna. Jeho trvanlivosť trvá dlhé roky (a nielen trvá, ale trvá vo výbornom stave). Práve preto sa často hovorí o ľanovej posteľnej bielizni ako o dlhodobej investícii. Ak sa oň dobre staráte, môže vám pekne slúžiť desaťročia.
  • Ľan je odolný voči baktériám, hubám, roztočom a je prirodzene repelentný proti hmyzu.
  • Je prirodzene odpudzujúci prach a nečistoty.
  • Je antistatický.
  • Je taaak pohodlný 😉 .
  • Má slušnú históriu. To, čo Rimania používali na togy, Faraóni zasa na tuniky. Ľan je jedným z najstarších známych vlákien. Ľan ako priemysel, bol známy už u starých Egypťanov. Kráľ Tut ho mal tak rád, že jeho ľanové plátno bolo pochované s ním a našlo sa v krásnom stave, keď bol jeho hrob otvorený v roku 1922. Tomu hovorím výdrž 😊
  • Masáž zadarmo. Z dôvodu mikroskopických “zlomov” v textúre textílie vám bielizeň počas spánku poskytuje ľahkú masáž.

 

Najbližšie, keď prídete do kontaktu s ľanovými textíliami, neváhajte sa ich dotýkať, cítiť ich na svojom tele, v zime či v lete. Som si celkom istá, že sa s ľanom zblížite rovnako ako ja  😉 .

Vaša Slovienka

 


2 Comments

Maroš · 8. októbra 2018 at 22:57

Zboznujem lan 💙

    Slovienka · 9. októbra 2018 at 6:54

    Aj ja 😉

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.