Význam Vtáka ohniváka v mytológii Starých Slovanov

Vták ohnivák je zázračná bytosť stvorená Slovanským Bohom Perúnom. Vták podobajúci sa pávovi len s jasným, plameňom podobajúcim sa, perím. Všetko môže ľahko dotykom svojho peria spáliť. Odpadnuté pierko dáva dlho teplo a svetlo, po vyhasnutí sa mení na zlato.

Unavený cestovaním po svete sa vracia späť do svojej zlatej klietky, kde spieva slnku radostné piesne, v zlatej záhrade, kŕmiac sa zlatými jablkami.
Je stelesnením žiariaceho Boha Slnka (Jarilo) a rozhnevaného boha hromu (Perúna), oslepujúci žiarou oči ako blesk.
Vták ohnivák sa napije len z prameňov so živou vodou. Dáva každému človeku silu nesmrteľnosti, mladosti a krásy.

vtakOhnivak_slovienka.sk

Vtáky ohniváky obľubujú spev a vtedy sa z ich otvorených zobákov sypú drahokami. Udatní bohatieri boli tí, ktorí sa za ním vydali, a kto aspoň jedno pierko získa, toho postretne veľké šťastie, keď jedno pierko ceny vyššiu ako kráľovstvo má.
Žiara ranných zorí pokorí temnotu nocí a prináša jasné žiarivé slnko. Priviesť žiaru Vtáka ohniváka do domu znamenalo to, že prináša do domu šťastie a dobro bytia.

Z rozprávok:
Nie je to ani kráľ ani kráľovná a predsa väčšiu moc má i cenu pre každého človeka. Ako vták nebeský so zlatými perami zapaľuje oblohu …
Tak opisuje stará národná ruská rozprávka skutočné “zlato”, cenné pre človeka na Zemi.

Viacero pasáží ukazuje na to ako má žiara Vtáka ohniváka prebudiť ľud, odkryť temný závoj pred očami.

Vták Ohnivák je mimoriadna tvorba, ktorá sa nachádza v mytológii rôznych národov sveta. V každej mytológii jeho obrazu je uvedený trochu podobný výklad. Všetky legendy majú jednu vec spoločnú a tou je naše svetlo. Svetlo dáva teplo. Teplo dáva život. Bez slnka by nebol život na zemi.

Film Balet ak si chce niekto pozrieť:
Návrat Vtáka ohniváka «Возвращение Жар-птицы»
Igor Stravinsky 1993

zdroje: mifologia.osipova-pr, bestiaria.ru 


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.