alebo Spečený val, Val obrov, Dlhý val či Slovenský Čínsky múr

tak a ešte všelijako inak sa zvykne nazývať unikátna a pre mnohých záhadná starobylá stavba.
Tento val sa tiahne zo Slovenska, cez Maďarsko, až do Rumunska. Práve pri obci Pečenice pri Leviciach je ho vidno celkom dobre. Je tam lokalita Hrádok, plná zvláštnych kameňov a kamenných štruktúr.

Prívlastok „čínsky múr“ dostal pre jeho dĺžku. Tá sa odhaduje na viac ako 60 kilometrov vzdušnou čiarou.

val_obrov_slovienka.sk

V súčasnosti je val značne rozpadnutý a vplyvom poľnohospodárskej činnosti, lesnej ťažby a budovania ciest sa neustále zmenšuje. V čase svojho vzniku bol na niektorých miestach až 16 metrov široký a na výšku meral až 8 metrov. Bol postavený zo zeminy a kamenia, ktoré spevňovali drevené palisády a trámy.

Starší ako egyptské pyramídy

V blízkosti Valu sa našli rôzne kamenné predmety a sekery, ktoré boli vyrobené okolo roku 5000 pred naším letopočtom. Je teda možné, že základy Valu obrov môžu byť ešte staršie, ako egyptské pyramídy.

Výstavba

valu bola zrejme dobre organizovaná, nakoľko sa v ňom nachádzajú miesta s veľkými kamennými blokmi, s ktorými musel manipulovať dostatočný počet osôb, nakoľko moderná pomocná technika v tom čase ešte neexistovala. Studňa vysekaná do skaly či pozostatky mostov zase naznačujú, že v blízkosti valov sa nachádzali obývané osady. Zaujímavými sú aj tunely vysekané do skál, používané ako tajné chodby.
zdroj:hashtag.zoznam.sk


2 Comments

Bryan · 7. januára 2020 at 19:16

Hello, do you ship to Australia?

    Slovienka · 7. januára 2020 at 20:49

    Hello, yes, depending on standard post price.

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.