Slávnosť Zimného Slnovratu začína 22. – 25. december !

Dnes so Zimným slnovratom začína aj sviatok, oslava Narodenia Koľadu – narodenie mladého Boha svetla a tepla – teda slovanského Boha KOĽADU.

Zvyky počas sviatku

Na tento sviatok chodievali po dvoroch skupiny mužov poobliekaných do koží rôznych zvierat, ktorých volali družiny Koľadu. Spievali hymny oslavujúce Koľadu (názov dodnes prežil vo forme koledy) a usporiadávali rôzne chorovody okolo chorých ľudí, aby vyzdraveli.

Sviatok trvá

skoro celý týždeň. Celý týždeň teda považujeme, ako keby za jeden veľký deň. Je to pohyblivý sviatok a to znamená a deje sa preto, lebo náš kalendár je Lunno-Slnečný. Za základ berie slnečný dátum, ale vzťahuje sa k fázam Luny. Ak je spln blízko (v mierkach 1-2 dni „do“ alebo 4-6 dní „po“) Slnečnému dátumu, tak sviatok slávime v deň splnu. Ak je Luna „ďaleko“, tak slávime iba podľa Slnka.

zimny slnovrat-slovienka.sk

Sviatok Koľadu je diametrálnym protikladom Kupalovi ( Letný slnovrat). Znamená sezónny obrat, pribúdanie svetla, zomieranie starého a príchod silného, mladého.

Obrázky zdroj: internet, text: Slovienka

 


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.