❗️Dnes 21. septembra končí o 18:00 slovanské leto – rok 7527 a začína nám NOVOLETIE (rok) 7528 ❗️ V klasickom kalendári, je tento deň napísaná Jesenná rovnodennosť.

Aké zvyky sa používali? alebo Čo môžme tento deň robiť?

V tento deň je zvykom bilancovať výsledky predchádzajúceho Leta (roku), robiť závery obdržaných lekcií a navrhovať nové svetlé diela do budúcnosti. Spravidla privítanie Novoletia je sprevádzané veselými oslavami, bohatými hodmi, hostinou s darčekmi pre blízkych, známym a priateľom.

jesenná rovnodennosť-slovienka.sk

V niektorých Rodoch existuje tradícia sprevádzania osláv – zvonením zvonov.

Zvykom používať nasledujúce spôsoby:

Niekde sa používa jeden zvon do ktorého môže udrieť každý člen občiny povedať dobré slovo alebo sľúbiť urobiť – napraviť niečo vo svojom živote v nasledujúcom Lete (roku).
Niekde, do zvonu bije určeným počtom úderov zvolený človek alebo skupina vybraných ľudí.
Považuje sa, že s každým úderom veľkého zvonu ľubovoľnému človeku prítomnému na slávnosti sa dáva možnosť prehodnotiť svoj zlý skutok a v najbližších 40 dňoch ho napraviť.

Novoletie : Jeseň. Jesenná rovnodennosť.

Novoletie prichádza po skončení poľných prác, keď je už zobratá úroda, keď pečieme chlieb, varíme pirohy, pečieme koláče, aby sme poďakovali Prírodným Silám, Rodným Bohom za úrodu obilia. Z chleba si každý vôkol stola odlamuje kúsok a so slovami slávenia Bohov a Predkov ho ukladá do horiaceho ohňa. Zvoníme zvonom. Tento deň môže hlava občiny vykonávať rozličné obrady pre svojich občinníkov.
Zapaľujeme Oheň na mieste, ktoré sme vopred pripravili, vodíme chorovody okolo vatry, spievame Oslavné piesne, skáčeme cez vatru, chodíme po uhlíkoch.
Ľubovoľný sviatok sa koná pre príležitosť stretávania sa a pre radosť, spoločne hodujeme za stolom, radujeme sa z toho, čo sme minulé leto dosiahli. Diskutujeme o spoločných budúcich plánoch na budúce leto …

zdroj: slavyarmarka.ru


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.