Prečo Perún – Boh hromu počas svadby o nevestu prišiel a s Velesom bojoval

Rajská záhrada Eden, alebo „Nav“, ako  nazývali Slovanskí Bohovia nebesá (miesto kde niet Besa(temné stvory, démoni)), bolo miestom ich radostí a oddychu. Tu sa mala konať i svadba Boha hromu – Perúna

Veľká slávnosť započala a všetci Bohovia sa radovali. Len jeden z Bohov sedel utiahnutý a mrzutý s nenávisťou i smútkom v srdci. Bol to Boh Veles. Pravdou bolo, že Velesovi sa zaľúbila Perúnova nevesta a v jeho srdci sa uvelebila závisť voči Perúnovi.

Bola to vnučka všemocného Svaroga. Volala sa Dodoľa a bola Bohyňou letného blesku, hromu a dažďa, korunovaná bylinami a kvetmi lúky, plného života v žene, ktorá keď dojme nebesá svojím tancom a spevom, pustí sa z nich životodarný dážď, ktorý robí každú zem úrodnou. Dodoľa znamená príchod veselého, teplého leta, kedy si ľudia môžu už trochu odpočinúť.

DODOĽA Bohyňa Slovienka.sk

Počas slávnosti sa Dodoľa rozhodla zísť na Zem (svet JAV) na prechádzku po hustom lese plnom života. Veles sa ju nasledoval a prehovoril ju, aby ovoňala krásny kvet konvalinky. Táto vôňa bola natoľko silná, že ju omámila, až stratila vedomie.

Veles to využil na hlbšie zblíženie, z ktorého neskôr vzniklo dieťa a ona porodila syna Jarila.

VEles Boh Slovienka.sk

Dodoľa  bola veľmi smutná z toho, čo sa stalo. Veles vzal dieťa a chcel ho pozdvihnúť (k nebesiam) ako svoje vlastné. Akonáhle sa to dozvedel Perún veľmi sa rozhneval a rozhodol sa  zničiť Boha Velesa.

Tak začal boj medzi Perúnom a Velesom.

Boj medzi Bohmi trval tri dlhé dni a noci, kým Perún konečne Velesa porazil a priviedol ho do najvyšších nebies, do „PRAV“,  aby bol spravodlivo odsúdený.

Boh Veles bol nakoniec z nebies vyhnaný a bol odsúdený na život v podsvetí (NAV).

zdroj:Slavorum


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.