Mýtus o vytvorení sveta Bohom Rodom

Na začiatku bol  len chaos, všetko bolo jedno. Prastarý Boh Rod (podľa Slovanského názvoslovia) zostúpil na Zem v zlatom vajci (prenesené pomenovanie vesmírneho korábu) a pustil sa do práce.

Najskôr sa rozhodol oddeliť svetlo od temnoty, tak zlaté vajce vyvrhlo slnko, ožarujúce všetko okolo seba.

Za ním nasledoval mesiac, zaujal miesto na nočnej oblohe. Potom Boh Rod vytvoril šíre oceány po celom svete a postupne vznikla i obrovská pôda. Z tejto životodarnej zeme začali rásť stromy, zvieratá vychádzali z lesov a vtáky začali spievať.

Potom vytvoril dúhu, aby oddelil krajinu od morí, pravdu od klamstva. Boh Rod sa postavil na zlaté vajce, na chvíľu sa zastavil a rozhliadol sa okolo seba!

Bol spokojný s plodmi svojej práce, ale cítil, že na tomto svete stále ešte niečo chýba.

Slovansky Boh Svvarog Slovienka.sk

Dýchol na zem a vietor šumel v stromoch a stráňach a z jeho dychu sa zrodila bohyňa lásky, Lada.

Svet rozdelil na tri kráľovstvá: Nebo, zem a podsvetie (NAV, JAV, PRAV, kde Prav je svetom bohov, Jav je svetom ľudí a Nav je nemateriálny svet patriaci dušiam našich mŕtvych predkov).

Najprv stvoril Bohov, ktorí budú udržiavať poriadok na Zemi, potom stvoril ľudí a nakoniec útočisko pre mŕtvych.
Pri vytváraní troch kráľovstiev skrz ne nechal vyrásť gigantický dub – Strom Sveta (obrazné ponímanie sveta našich predkov – prepojenie všetkých svetov v obraze stromu), ktorý vyrastal zo semena, ktoré zasial tvorca. Jeho korene sú skryté vo svete mŕtvych, prechádza cez pozemské kráľovstvo a korunu, ktorá sa týči do nebies. Kráľovstvo nebeské odovzdal Bohom. Potom spolu s Ladou vytvoril mocného boha Svaroga.

Vdýchnuc život do neho, Svarog sa stal oddaným pomocníkom všetvorcu Boha Roda: vydláždil cestu Slnku po oblohe za dňa a cestu Mesiacu po oblohe nočnej .

…pokračovanie nabudúce 🙂

zdroj: slavorum

4 Comments

Peter · 9. októbra 2017 at 12:56

No odniekaľ musí prameniť tá predstava o Bohu – o bradatom starcovi 🙂

Jozef · 9. marca 2019 at 17:16

Prečo sme sa museli učiť mytológie iných národov a našu, Slovanskú, nie? Podľa mňa je najkrajšia. A dnes časť z nej považujeme a súdime – my sami – ako extrémizmus… 🙁
Čo sa mňa týka, rozhodne s tým nesúhlasím!!!
Milá Slovienka, ďakujem, že SI!!!

    Slovienka · 18. apríla 2019 at 11:16

    Aj ja ďakujem 😉 !!! … dôležité je začať sa opäť zaujímať, hľadať a to sme, si myslím začali 🙂 …

Miroslav · 15. marca 2023 at 21:52

Keď som bol malý, veľa som čítal,( asi v roku 1965) bolo to dávno a čítal som si aj príbeh o Koščejovi nesmrteľnom na ktorí si dodnes pamätám …

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.