Prah domu – hranica medzi dvomi rôznymi svetmi – tvojim, alebo mojim.

Prah domu znamenal u našich predkov, resp. mali takú predstavu, že to je obereg – strážca medzi dvomi svetmi. Môj domov, to je môj vlastný svet. A zasa tvoj domov, je tvoj vlastný svet. Za jeho hranicou sa nachádza, existuje iný svet a dvere ho chránia, sú pevný strážcovia, aby sa z jedného sveta do druhého neprenášali energetické zmeny. Preto sú veci, gestá, ktoré sa nemôžu robiť cez prah domu.

Privítanie nevesty v dome

Také isté pravidlo platilo aj pre mladú nevestu. Pamätáte sa ešte na tradíciu 🙂 ( ktorá ešte aj dnes pretrváva ), kedy ženích nevestu na rukách preniesol cez prah a postavil vo vnútri domu na dlážku, aby ukázal duchom domu, pozrite, tá je naša? Doniesol ju ako jeden celok, prosím ľúbiť a chrániť ju. Keby prišla sama po svojich nohách, mohla by priniesť inú energetiku a duchovia by sa mali pred ňou na pozore. Viete čo to znamená? Že od tej chvíle už úplne patrí k jeho rodu a duchovia domu daný rod chránia. Preto nevesta a je to ešte aj dnes, oslovovala rodičov muža „mama“ a „otec“ a oni ju nazývali dcérka. Bratia a sestry ženícha ju zasa nazývali sestrou.

“Hárem” v Slovanskom dome

Keď bola mnohopočetná rodina, napríklad bolo šesť bratov, alebo viac, alebo menej a vypukla vojna a napríklad zo šiestich bratov päť zahynulo, tak čo on urobil? A bola to vtedy samozrejmosť. Zobral ženy svojich bratov aj s deťmi k sebe a staral sa o ne. A keď nejaký cudzinec-kupec mu napríklad priviezol tovar domov, tak sa opýtal – a to je koho žena? A on na to – gazdu. A táto? Tiež gazdu. Odtiaľ sa potom šírilo, že pohania praktikujú mnohoženstvo. Ale aj keď ženy žili u neho, tak žili si akoby samé, on ich iba prichýlil, dal im strechu nad hlavou a staral sa, pretože pre brata, ktorý zostal živý, boli sestrami a okrem toho, incest medzi bratom a sestrou bol zakázaný. Tak, ako je to stále aj v dnešnej dobe.

Čo sa nesmie robiť nad prahom domu podľa starých Slovanov

Prečítaj si ešte, že prečo sa nesmelo zdraviť a podávať ruku cez prah? Čo keď v dnešnej dobe je to úplne inak. Vieš, že v zrkadle sa odráža pravé ako ľavé a ľavé ako pravé, ako potenciál u magnetu. Skús spojiť dva kontakty na akumulátore, čo sa stane? Vznikne iskra. Takže, preto sa cez prah domu vybíja energia. Zapamätaj si, že keď už ti človek podá svoju ruku cez prah a ty si ju „zoberieš“, tak ho musíš na svoju stranu pretiahnuť, stiahnuť, bez toho, aby si mu pustil ruku.

Niet nad detaily, hovoria Slovania

Na záver, v dlani je bod, ktorý vyžaruje energiu – určite si ju niekedy cítil 😊 –  a keď sa človek zdraví dlaňami, tak rôzny potenciál energií môže jednému z dvoch uškodiť. Preto naši predkovia sa vždy zdravili zápästím. Mohol si to vidieť aj v starých filmoch 😉 . Vtedy buď cítili pulz druhého človeka, alebo sa prepájal energetický potenciál výšiviek – oberegov – a tiež človek videl, mal tú možnosť  si všimnúť,  k akému rodu človek patril a čím sa zaoberal.

zdroj: ok.ru


0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.